Information för boende
Varmt välkommen till oss! Här hittar du ett välkomstbrev med nyttig information till dig som är ny medlem i vår fina bostadsrättsförening! Viktig information sätter vi med jämna mellanrum upp på anslagstavlorna som finns i varje trappuppgång. Här på hemsidan hittar du också det mesta du behöver. Har du ytterligare funderingar så är det bara att du kontaktar någon i styrelsen!
Att bo i bostadsrätt
En bostadsrättsförening styrs enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar. Bostadsrätt är en boendeform där vi själva är med och äger husen vi bor i. Bostadsrätten innebär också ansvar och skyldigheter att tillsammans med bostadsrättsföreningens övriga medlemmar ta väl hand om såväl den egna bostaden som de utrymmen, inne och ute, som vi disponerar gemensamt.
Ansvarsfördelningen mellan boende och bostadsrättsföreningen finns reglerad i bostadsrättsföreningens stadgar. Förenklat gäller att du ansvarar för din lägenhet medan bostadsrättsföreningen ansvarar för fastigheten (fasad, tvättstuga, förråd, trapphus, gård, skötsel och underhåll). Ska du renovera är det viktigt att detta sker fackmannamässigt. Återigen - det är bostadsinnehavaren som ansvarar.
För de lägenheter med eldstad. Aska och sotrester ska alltid läggas i ett obrännbart kärl med tättslutande lock. Det kan vara en plåthink eller liknande. Kärlet ska placeras på obrännbart underlag, som tex en stenplatta. Även om eldning skedde för ett par dagar sedan kan askan fortfarande innehålla glödrester.
Har en nyckel till lägenheten tappats bort bör styrelsen kontaktas så snart som möjligt.
Bostadsrättslagen reglerar dels frågor som rör nyttjanderätten mellan medlemmarna och bostadsrättsföreningen, dels föreningsrättsliga frågor. Bostadsrättsföreningens stadgar ger ramarna i frågor som bland annat rör skötsel, medlemmarnas inflytande och styrelsens befogenheter. Att bli medlem i en bostadsrättsförening innebär också att du accepterar föreningens stadgar och åtar dig att följa dem. För att kunna köpa en bostadsrätt måste styrelsen godkänna dig som medlem i bostadsrättsföreningen. Om styrelsen bedömer att en person inte kan sköta sina ekonomiska åtaganden gentemot föreningen kan den vägra medlemskap. Föreningsstämma hålls en gång per år och är bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ. Stämman väljer styrelse, revisorer och valberedning.
Andrahandsuthyrning
Innan lägenheten får hyras ut i andra hand måste detta ansökas om och godkännas av styrelsen.
Regler för andrahandsuthyrning och ansökningsblankett finner du här nedan.